MENU

Lean Six Sigma

Lean Six Sigma

Lean Six Sigma is een wereldwijd bewezen methodiek voor het duurzaam en aantoonbaar verbeteren van processen en organisaties. Het biedt een aanpak waarmee organisaties op een gestructureerde wijze via DMAIC (Define, Measure, Analyse, Improve, Control) concrete resultaten kunnen boeken op het gebied van continu verbeteren.

Perfact gaat een stap verder en maakt het verschil door Lean Six Sigma en data analyse te verbinden met procesontwikkeling, productontwikkeling, organisatieontwikkeling en medewerkerontwikkeling. Door gericht data te verzamelen en te verbinden kunnen wij afwijkingen identificeren en zelfs voorspellende analyses uitvoeren.

Waarom Lean Six Sigma?

Lean Sigma biedt de fundamentele toolset voor het oplossen van problemen en is een cruciaal element in het bouwen van een continu verbetercultuur.

 • Lean focust op het elimineren van niet-waardetoevoegende processen om zo systemen efficiënt te laten doorstromen;
 • Six Sigma maakt gebruik van statistische hulpmiddelen om de hoofdoorzaak van problemen te vinden en te identificeren hoe deze kunnen worden verbeterd;
 • Zowel Lean als Six Sigma gebruiken DMAIC, een standaardmethode voor wetenschappelijk denken, om problemen op te lossen;
 • We gebruiken Lean en Six Sigma samen om de bedrijfsprestaties te verbeteren.

Opbouw

 1. Data en feiten
  Lean Six Sigma is gebaseerd op data en feiten. Hierbij staat klanttevredenheid (gevormd door snelheid en de juiste kwaliteit) en procesverbetering (gevormd door procesbeheersing en voorkomen van defecten en variatie) centraal. Efficiëntie in teamverband zorgt dat alles op een soepele en effectieve manier samenwerkt.
 2. Klanttevredenheid (Kwaliteit – Snelheid)
  Lean Six Sigma begint bij de klant. Het doel is duidelijk: Het verwijderen van alles dat niet aan de behoeften van de klant tegemoet komt. Dit houdt in dat wat de klant van de organisatie vraagt op tijd (snelheid), zonder fouten (hoge kwaliteit) en tegen de laagst mogelijke prijs (lage kosten) geleverd wordt.
 3. Procesverbetering (Variatie & Defects – Process Flow)
  Het verbeteren van het proces is de enige manier om tot betere resultaten te komen. De aanpak is gebaseerd op het bijhouden van de wijze waarop het werk gedaan wordt, het onderzoeken van werkstromen tussen mensen en werkplekken en het voorzien van kennis en methoden zodat medewerkers hun werk constant kunnen verbeteren.

Perfact Lean Academy

We trainen, coachen en ontwikkelen onze eigen medewerkers op Lean- en Beltniveau. Dit doen we in ons Perfact Training Centre (in eigen beheer). De focus ligt op het leren denken, zowel praktisch als statistisch, binnen de organisatie. We baseren de training op de DMAIC-methode voor het oplossen van problemen.

Wij bieden de volgende trainingen aan:

Perfact Trainingscentrum & Mobile Academy

We geven deze trainingen in onze Perfact trainingscentrum (in-house). Ook bestaat de mogelijkheid deze trainingen extern bij klanten te voorzien (on-site) middels onze Mobile Academy opties.

Meer weten?

Contact opnemen

Ik breng u graag in contact met onze Accountmanager in uw sector.

Coppe Sturmans Director