MENU

Een algoritme met 300 parameters mogelijk?

4 november 2020

Uitdaging

De klant vroeg of het mogelijk was om vroegtijdig lagerproblemen te zien aan komen zonder gebruik te maken van nieuwe metingen op de machine. De machine werkt in extreme omstandigheden en sensoren bijplaatsen zou lastig worden. Vanuit het DCS systeem was er toegang tot meer dan 300 parameters die een mogelijke relatie zouden kunnen hebben met deze case. De uitdaging was daarmee tweeledig:

  1. Is het mogelijk de lagerconditie te voorspellen aan de hand van deze data?
  2. En zo ja, met welke data en hoe?

Oplossingsrichting

We hebben goede ervaringen met het voorspellen van lagertemperaturen in industriële omgevingen. We kunnen tot 2 maanden op voorhand afwijkingen detecteren. Deze aanpak is vooral interessant als er verder geen vibratiedata aanwezig is, iets wat bij deze klant dan ook ontbrak. De klant had wel 300 andere proces- en omgevingsparameters, welke we konden gebruiken. Gezien de extreme bedrijfssituatie die duidelijk afweek van normale industriele toepassingen hebben we afgesproken om samen een proef uit te voeren.

Resultaat

Binnen enkele dagen was het gelukt om een algoritme te maken, waarbij met 6 van de 300 parameters de betreffende lagertemperaturen te voorspellen waren. Ook waren we in staat het faalmoment dat in de historische data zat feilloos eruit te halen. Wat ook bleek uit deze proef, is dat de reactietijd slechts een paar uur voor het falen zou zijn en dat is in de praktijk erg krap.

Parallel hebben we ook de performance van de huidige onderhoudsstrategie bekeken en bleek dat deze behoorlijk effectief bleek en dat grotere investeringen niet zouden opwegen om de rest risico’s nog verder te elimineren.

Advies

Dit laat zien hoe krachtig het toepassen van Predicitive Analytics met, de vaak al aanwezige, data kan zijn. Het uiteindelijke advies voor deze klant was om deze techniek in deze specifieke case niet verder toe te passen. Dit omdat het waarschuwingstermijn te kort is. Daarnaast weegt het verder investeren in bijvoorbeeld nieuwe sensoren niet op tegen het wijzigen van de huidige onderhoudsstrategie.

News

14 april 2021

JOIN Webinar: ‘De reis naar een slimme fabriek – feat. OCI Nitrogen’

Industrial Internet of Things (IIoT) staat niet stil. Zeker niet nu COVID als een accelerator werkt. Kun je de ontwikkelingen nog bijhouden? JOIN – een Perfact en Yokogawa partnership – neemt je mee in de IIoT-ontwikkelingen uit de praktijk. Zodat je voorbereid bent op de grote veranderingen die er aan komen. Want hoe begint je […]

Lees meer

Blog

11 februari 2021

Toekomstbestendig met industrie 4.0 strategie

De wereld om ons heen verandert steeds sneller en de digitale transformatie is al geruime tijd ingezet. Eén van de grootste valkuilen voor organisaties is het te lang ‘stilstaan’ en niet meegaan met de huidige tijd maar ook die van de toekomst. Denk er eens over na; is jouw organisatie toekomstbestending? Beschik je over bepaalde […]

Lees meer

Trend

14 december 2020

(Technische) Arbeidsmarkt: het gaat niet alleen om tekorten

Tekort op de arbeidsmarkt moeten we gaan zien als een gezamenlijk probleem. Ivo Schils van Profcore, Jos Meessen van Meet the Youngsters en onze directeur Coppe Sturmans gingen hierover in gesprek met VAM – Vakblad Asset Management. Coppe Sturmans licht toe: “Laten we stoppen met het eindeloos investeren in recruitmentactiviteiten waarin we eigenlijk alleen elkaars […]

Lees meer