MENU

Lage kosten, maximaal resultaat door toepassen van intelligente sensoren

9 maart 2022

De toepassingen binnen industrie 4.0 zijn talrijk. Dat blijkt ook uit deze use case. Door het verzamelen en analyseren van de juiste data kan een bepaald proces worden verbeterd en met de voorspellingen van onze algoritmes kunnen de juiste acties uitgevoerd worden.

In deze case behandelen we een urgent vraagstuk van een staalfabrikant; één van hun meest kritische productie installaties was namelijk stil gevallen. Wat bleek; er was gebrek aan smering in een tandwielkast en dat leidde tot een stilstand van de gehele productielijn.

Root cause vinden

Het vervelende van de situatie was dat het falen van het smeersysteem op elk moment weer verschillende andere machines kon laten stilvallen. Onderzoek naar de oorzaak toonde aan dat de verstopping, in dit geval, was veroorzaakt door een ongeïdentificeerde substantie in de leidingen, waarschijnlijk afkomstig van een eerdere onderhoudsbeurt. Verder bleken ook veel leidingen last te hebben van corrosie en dat zorgde weer voor samenklonteringen op belangrijke punten in het smeeroliesysteem. Daarnaast bleek dat er geen real-time inzicht was in de effectiviteit van de smering van de assets. Hoewel het smeersysteem er tijdens de dagelijkse rondgang ogenschijnlijk gezond uitzag, ging er in werkelijkheid geen olie naar de tandwielen. Op de foto hieronder is de schade aan het tandwiel zichtbaar.

Intelligente sensoren zijn de oplossing

Nu duidelijk was waar de oorzaak van de stilstand vandaan kwam, kon het tandwiel gerepareerd worden en smering op orde worden gebracht. Maar beter is om stilstand in de toekomst te voorkomen. Daarvoor moet je over data beschikken waarmee je met de juiste algoritmes voorspellingen kunt doen over de effectiviteit van het smeersysteem. Er zijn verschillende technieken die toegepast kunnen worden om dit te bereiken. De meest voor de hand liggende is het gebruik van conventionele flowmeters. Helaas is de aanschaf en installatie van flowmeters voor zo’n groot systeem extreem duur. Daarnaast is de doorlooptijd voor zo’n capex project ook vaak te lang.

Perfact kwam met een betere oplossing en plaatste in samenwerking met Yokogawa meer dan 200 IIoT-sensoren op verschillende assets. Samen met slimme algoritmes en alarmen geeft het systeem informatie over de effectiviteit van de smering en verzamelt deze in één dashboard. Het dashboard bevat de asset hiërarchie van de fabriek, zodat specifieke smeerpunten eenvoudig gevonden kunnen worden. Op het hoofddashboard kan worden doorgeklikt tot het laagste niveau van het afzonderlijke instrument. Het gehele project werd in een paar weken geïmplementeerd en later werden de algoritmes nog gefinetuned.

Na het opstarten van het dashboard waren er onmiddellijk waarschuwingen die wezen op veel vervuiling in de leidingen. Na het schoonmaken van de leidingen werden de indicatoren weer groen. Dit was meteen het ultieme bewijs dat de algoritmen werkten zoals ze bedoeld zijn. De onderstaande afbeelding illustreert de trends en voorspellingen voor drie van de smeerpunten.

Voorspellende data leidt tot resultaten

Op basis van de informatie die beschikbaar komt door de IIoT-sensoren en de algoritmes die voorspellende waardes weergeven kan de opdrachtgever handelen. Reiniging van specifieke leidingen wordt nu effectief toegepast en vermindert de risico’s op ongeplande storingen en verlengt daarmee ook de levensduur van de assets. De toegevoegde waarde per storing die voorkomen is, loopt op tot meer dan 800.000 euro. Het systeem helpt ook bij het prioriteren van de reinigingsacties tijdens de geplande stops  en daarmee met het tijds- en risicomanagement van de onderhoudsploeg.

Door het toepassen van industrie 4.0 maken we het verschil voor onze opdrachtgever op het gebied van asset performance, budget en procesverbetering. Een win-win situatie in alle opzichten.

 

Hoe kunnen we het verschil maken voor uw organisatie?

Ik breng u graag in contact met een specialist in uw sector.

Coppe Sturmans Director

Contact opnemen

Waarom perfact?

  • Nieuwste inzichten
  • Klant wordt ontzorgd
  • We delen onze kennis
  • We doen dingen anders
  • Persoonlijk contact

Case

29 april 2022

Risico’s beheersen door geavanceerde algoritmes

Industrie 4.0, wie het kent wil er mee aan de slag! Zo ook een groot energieproductiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Vanuit dit bedrijf met ruim 120 sites verspreidt over heel het land, kreeg Perfact een hulpvraag. De vraagstelling Dit energieproductiebedrijf was reeds goed op weg. Zij had al meerdere projectideeën verzameld en haar was duidelijk […]

Lees meer

News

1 februari 2022

Industrie 4.0 Awareness Training

Neem de eerste stap richting een digitale transformatie. Wij hebben een Industrie 4.0 Awareness training ontwikkeld die je hierbij gaat helpen! Want weet je niet goed hoe of welke mogelijkheden er zijn? Of hoe je moet beginnen? Dan helpt het om deze training te volgen. De training inspireert en leert je wat nodig is om […]

Lees meer

Blog

13 januari 2022

Ebook Predictive Maintenance from Scratch

In samenwerking met Sensorfy hebben we een ebook gecreëerd dat een compleet raamwerk biedt voor het implementeren van voorspellend onderhoud (predictive maintenance). Maar waarom is het belangrijk voor fabrikanten om industrie 4.0 te omarmen en te beginnen met het implementeren van voorspellend onderhoud? De schrijvers van het ebook, Maurice Jilderda, Specialist Industrie 4.0 bij Perfact […]

Lees meer