MENU

Niet meer blind varen?

11 november 2020

Probleem

Een klant uit de (Petro)Chemie wilde het productieproces verbeteren. Om dat te kunnen bereiken ontbraken er een aantal essentiële proces parameters. De vraag was, om deze parameters in kaart te brengen en deze vervolgens real time aan te leveren zodat de procesingenieurs hierop kunnen anticiperen.  

Oplossing

Al snel bleek het gebrek aan informatie van twee kritische warmtewisselaars het probleem. Hiervoor moesten binnen korte tijd metingen opgetuigd worden. Vaste, bekabelde sensoren hiervoor toepassen zou kostbaar zijn en de businesscase minder rendabel maken. Daarom hebben we voorgesteld om onze JOIN totaal oplossing te gebruiken. Hierdoor was het mogelijk om binnen enkele dagen de benodigde proces informatie te verkrijgen. Later konden we ook de performance en efficiëntie van de twee warmtewisselaars in kaart brengen en live volgen. Eerst werden de draadloze IIoT sensoren geïnstalleerd en daarna de trends opgebouwd om het proces beter te kunnen monitoren.

Resultaat

Met een goede voorbereiding is het mogelijk om een uur na de installatie al live de trends en performances te volgen. De klant kreeg hiermee inzicht in onder andere de in- en uitgaande temperaturen van de verschillende productiestromen. Bijvoorbeeld de trends van het koelwater:

In de weken erop heeft de klant met behulp van de data van de nieuw geplaatste sensoren, in combinatie met de al beschikbare data, het proces kunnen optimaliseren.

Door deze proceswijzigingen vonden er ook veranderingen plaats in de processtromen van de warmtewisselaars. Deze werden mooi zichtbaar in de scatterplot die we in het dashboard ingebouwd hebben. Daar kunt u aan de nieuwe rode puntenwolk zien dat het ingaande koelwater significant warmer is geworden. Hier kan de klant nu goed op anticiperen met betrekking tot bijvoorbeeld de onderhoudsstrategie. De verhoging van het koelwatertemperatuur heeft grote impact op de, hiervoor al snel vervuilende, warmtewisselaars. Dit maakt het live kunnen volgen nog urgenter. Alle verschuivende procesparameters zijn nu moeiteloos live te volgen door de procesingenieurs en het JOIN team.

Zo maken we de klant van bewust onbekwaam, bewust en bekwaam!

News

14 april 2021

JOIN Webinar: ‘De reis naar een slimme fabriek – feat. OCI Nitrogen’

Industrial Internet of Things (IIoT) staat niet stil. Zeker niet nu COVID als een accelerator werkt. Kun je de ontwikkelingen nog bijhouden? JOIN – een Perfact en Yokogawa partnership – neemt je mee in de IIoT-ontwikkelingen uit de praktijk. Zodat je voorbereid bent op de grote veranderingen die er aan komen. Want hoe begint je […]

Lees meer

Blog

11 februari 2021

Toekomstbestendig met industrie 4.0 strategie

De wereld om ons heen verandert steeds sneller en de digitale transformatie is al geruime tijd ingezet. Eén van de grootste valkuilen voor organisaties is het te lang ‘stilstaan’ en niet meegaan met de huidige tijd maar ook die van de toekomst. Denk er eens over na; is jouw organisatie toekomstbestending? Beschik je over bepaalde […]

Lees meer

Trend

14 december 2020

(Technische) Arbeidsmarkt: het gaat niet alleen om tekorten

Tekort op de arbeidsmarkt moeten we gaan zien als een gezamenlijk probleem. Ivo Schils van Profcore, Jos Meessen van Meet the Youngsters en onze directeur Coppe Sturmans gingen hierover in gesprek met VAM – Vakblad Asset Management. Coppe Sturmans licht toe: “Laten we stoppen met het eindeloos investeren in recruitmentactiviteiten waarin we eigenlijk alleen elkaars […]

Lees meer