MENU

Project Resource Management: alle middelen op een rijtje om doelstellingen te behalen

5 augustus 2021

Bij Resource Management wordt vaak enkel gedacht aan de uitvoerende middelen, zoals monteurs, elektriciens, schilders, metselaars of kranen. Project Resource Management omvat echter ook de ondersteunende middelen voor het project, zoals inkopers, expediteuren, voorbereiders, trainers, bewakers, (technisch) specialisten en nog veel meer. De middelen, welke een project nodig heeft voor een succesvolle uitvoering lijken soms wel eens op een bodemloze put. Tegenwoordig spenderen projectleiders de meeste tijd aan Resource Management, want het goed bemannen van een project is één van de succesfactoren voor het behalen van de doelstellingen van een project. De doelstellingen kunnen nog zo goed zijn, als er geen middelen zijn om ze te verwezenlijken, is het project op voorhand al onhaalbaar.

Inzet van middelen en bezetting

Belangrijk is om op voorhand goed na te denken over de benodigde middelen en bezetting van het project en dit vast te leggen in een Project Resource Management plan, welke onderdeel is van het totale Project Management Plan. Dit zal ervoor zorgen dat de meest gekwalificeerde personen of middelen op het juiste moment worden ingezet.

De volgende stap is om goed in te schatten hoeveel van de verschillende resources nodig zijn en om deze vervolgens te verwerven. Een goede beschrijving van de middelen is hierbij erg belangrijk. Een beschrijving van de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van project medewerkers kan hierbij een goed hulpmiddel zijn even als goede specificaties voor de inzet van fysieke middelen, zoals kranen, hoogtewerkers, gereedschap enzovoort.

Het project team

Naast het omschrijven van de benodigde middelen en personen is vervolgens van belang om die personen die het project team gaan vormen goed te begeleiden in iedere fase van het project. Niet alle teamleden of middelen zullen vanaf het start van het project ingezet worden. De inzet van team leden gaat stapsgewijs waardoor iedere keer als het team aangepast wordt het een aantal fases doorstaat, zoals omschreven in de Tuckmans stadia van groepsvorming. Teambuildingsactiviteiten of coaching, zijn vaak een goede manier om van een groep individuen met elk hun eigen capaciteiten te laten groeien tot een sterk en goed geolied team.

Project Management = Perfact

“Perfact draagt zorg voor het goed verlopen van het project en dat de resources op orde zijn door te werken met de meest vakbekwame en ervaren projectmanagers. Daarnaast hebben wij tal van project medewerkers beschikbaar in diverse rollen en gradaties die het project team feilloos kunnen ondersteunen”, aldus Fred Hut, Regiomanager Nederland.

“Doordat wij een allround management en consultancy organisatie zijn, kunnen wij vanuit onze integrale aanpak ook verder kijken dan alleen resource planning. Zo kunnen wij gebruik maken van onze Human Development afdeling om teamactiviteiten of coaching in te zetten om het team te laten groeien tot dat sterk en goed geoliede team. Waar nodig draagt onze Perfact Academy bij aan de juiste bijscholing van de teamleden. Op deze manier helpen we organisaties en mensen verder. Elke dag opnieuw”, eindigt Fred.

Hoe kunnen we het verschil maken voor uw organisatie?

Ik breng u graag in contact met een specialist in uw sector.

Coppe Sturmans
Director

Contact

Vacatures

Join the Perfact team

Perfact biedt enthousiaste professionals op middelbaar-, bachelor- en masterniveau uitdagend werk bij toonaangevende bedrijven en instanties in binnen- en buitenland.
Maak jij het verschil? Neem dan contact met ons op!

Bekijk alle vacatures

Blog

24 juni 2021

Scope Management: het afbakenen van een project draagt bij aan een succesvol verloop

Scope management, of liever het gebrek eraan, is één van de belangrijkste redenen waarom projecten niet verlopen zoals vooraf gepland. Het correct definiëren wat wel en wat niet tot een project behoort, is absoluut noodzakelijk voor het goed managen van een project. Het zorgt ervoor dat er geen onduidelijkheden zijn, een project volgens planning en […]

Lees meer

Blog

3 mei 2021

Project Integration Management: Een succesvol verloop van een project

Projecten zijn complex. Er zijn veel verschillende onderdelen die moeten worden beheerd. Alles bijhouden en weten hoe de ene factor de andere beïnvloedt, kan een hele uitdaging zijn. Als dit niet goed wordt gedaan, kan dit leiden tot het mislukken van een project. Project Integration Management of Project integratie beheer is de coördinatie van alle […]

Lees meer

Blog

25 februari 2021

Theoretische en praktische ervaring leiden tot meer kwaliteit

Projectmanagement en Turnaround management zijn expertises die het hart vormen van Perfact. Het zijn expertises waar we trots op zijn, omdat we sinds de oprichting van Perfact in 2004 hierin veel ervaring hebben opgedaan. Theoretisch ervaring, maar vooral veel ervaring in de praktijk. Het geeft ons voldoening als we er alles aan doen om een […]

Lees meer