MENU

Waarborg de continuïteit van je organisatie met functional safety

5 maart 2021

Vandaag de dag is het voor organisaties steeds belangrijker om producten aan te bieden die veilig zijn en veilig worden geproduceerd. Het is niet alleen belangrijk dat een consument veilig een product kan gebruiken, maar voor organisaties die zich niet aan de gestelde normen houden kan het desastreuse gevolgen hebben. Safety management is dan de oplossing. Het identificeert potentiële gevaarlijke situaties of gebeurtenissen die kunnen leiden tot ongevallen met directe gevolgen voor mens, milieu en financiën. Wij begeleiden organisaties hierin om te zorgen dat er op de juiste manier wordt voldaan aan de gestelde normen en te voorkomen dat deze gevaarlijke situaties ontstaan of verkleinen de impact ervan.

Leren van incidenten

Al sinds 1771 toen de eerste gemotoriseerde voertuigen, al dan niet op stoom, geproduceerd werden is veiligheid een belangrijk onderdeel, ook toen ontstonden er ongelukken en veiligheidsissues die ervoor zorgden dat het belang van een veilig product steeds meer aan de orde was. Gaande weg is dit besef alleen maar meer gegroeid en is functional safety een kerncompetentie in de maakindustrie.

Met functional safety waarborg je de continuïteit van je organisatie, het op de juiste manier voldoen aan de normen die overheden stellen, zorgt er voor dat onveilige of gevaarlijke situaties niet ontstaan of tot een minimum worden beperkt. Op deze manier komt de productie of het voortbestaan van de organisatie niet in het geding. Een voorbeeld hiervan; zijn de vele terugroepactie van verschillende autoproducenten.

“Met name in die auto-industrie waar een groeiende complexiteit van elektronische componenten het steeds moeilijker maakt om de veiligheid te garanderen en terugroepacties te voorkomen zijn veiligheidsnormen ingevoerd”, aldus Leon Mullers, Safety en Quality expert binnen Perfact. “Wij zijn gespecialiseerd in onder andere Automotive Functional Safety en begeleiden organisaties bij het efficiënt implementeren van die complexe veiligheidsnormen en kunnen objectief beoordelen welke tools hiervoor nodig zijn”, gaat Leon verder.

Perfact zorgt voor zekerheid

Binnen functional safety moet je denken aan verschillende soorten veiligheid, het gaat dus niet alleen om de implementatie van de complexe veiligheidsnormen binnen de auto-industrie (ISO 26262) maar ook voor een medewerker in een fabriek die veilig een machine moet kunnen bedienen of werkzaamheden moet kunnen uitvoeren (IEC 62061). Voor beiden normeringen hebben we de kennis en certificering in huis om organisaties te begeleiden in het volledige proces.

We starten met het opstellen van een ’Safety Case’ waarin alle activiteiten worden omschreven die nodig zijn gedurende het hele proces en omvat alle fases om uiteindelijk uit te komen op het benodigde veiligheidsniveau. Wij bewaken en begeleiden dit hele proces en ontzorgen daarmee de klant.
“Implementatie van veiligheidsnormen vergt ook meer of andere soorten vaardigheden en competenties van (productie)medewerkers, wij voorzien deze medewerkers van dergelijke, soms langdurige, training zodat zij ook in staat zijn om in die nieuwe veiligheidscultuur te werken”.

Daarnaast ontzorgen we ook door als mediator op te treden tussen de klant en de ‘notified body’ die de audit afneemt. Daarbij komt kijken dat wij een onafhankelijke partij zijn en er geen belangenverstrengeling kan plaatsvinden dat het proces in geding kan brengen. Al met al voordelen waardoor wij zekerheid bieden voor een klant en het verschil kunnen maken”, eindigt Leon.

Meer weten? Of kunnen wij je begeleiden bij veiligheidsnormeringen neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Contact opnemen

Ik breng u graag in contact met onze Accountmanager in uw sector.

Coppe Sturmans Director

News

28 juni 2021

Webinar Industry 4.0 en safety management – plant of the future

Op 8 juli organiseert Perfact Group in samenwerking met de RAI Automotive Industry een webinar over de fabriek van de toekomst. Onze experts op het gebied van Industrie 4.0 en Safety Management inspireren je, aan de hand van verschillende praktische cases, om de volgende stap te zetten in de digitale transformatie. Het webinar start om […]

Lees meer

Trend

17 juni 2021

Wees goed voorbereid! Verplichte veiligheidscertificering (ViA) per 2022 voor bouwbedrijven

Het speelt al een tijdje maar per 1 januari 2022 zal de ViA (Veiligheid in Aanbestedingen) verplicht worden ingesteld. Dit geldt voor bouwbedrijven die opdrachten uitvoeren voor de overheid of voor bouwbedrijven die aangesloten zijn bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB). ViA wat? Er gebeuren in de bouw nog te vaak ernstige […]

Lees meer